Децата под 18-годишна възраст, страдащи от онкологични и редки заболявания, вече ще могат да се лекуват с медикаменти, които се прилагат извън условията на разрешението им за употреба, предаде БНР. 

 

Това е изключение от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, което се отнася само за тези продукти, които се заплащат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. т. е. с публични средства.


 

Промените са внесени от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Подкрепени са от Министерството на здравеопазването, на финансите, НЗОК, съсловните и пациентски организации.

 

"Проблемът засяга основно деца с онкохематологични, автоимунни и редки заболявания, за чиято възрастова група липсват подходящи разрешени за употреба лекарствени продукти. 

 

Споделяме мотивите на вносителите, че с предложения законопроект ще се разширят възможностите за лечение на заболявания на пациентите до 18-годишна възраст чрез осигуряване на публичен ресурс за заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба и които са единствената алтернатива за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти", заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов.

 

Стана ясно, че вносителите се позовават на множество жалби и сигнали и на данни на Здравната каса, които показват, че заявленията за финансиране на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба, са основно за деца, които са с изчерпани терапевтични възможности или при които са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции, или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи.

 

За постигането на целите на законопроекта ще се разходват финансови средства от държавния бюджет, които са определени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. 

 

Заплащането на дейностите ще се осъществява от НЗОК, като разходите ще се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на Министерство на здравеопазването.

 

Припомняме, че Националната мрежа за децата изпрати отворено писмо до министъра на здравеопазването проф. Сербезова, председателя на Здравната комисия доц. д-р Тонев, управителя на НЗОК проф. д-р Салчев и председателя на Надзорния ѝ съвет доц. д-р Пандов, в което настояваше за спешно поемане на разходите за лекарствата на онкоболни деца от страна на държавата. 

 

Тогава мрежата за децата настояваше Здравното ведомство спешно да инициира промени в нормативната уредба, с които да се осигури поемането с публични средства на лекарствата.