Едно от предварително договорените предложения в бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. - елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант. Това разгневи представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) по време на преговорите за новия Национален рамков договор за 2019 г. и в своя официална позиция те заплашиха с искане на оставки.


„Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за Закона за бюджета на НЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на Националния рамков договор 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система“, коментират от БЛС и добавят, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще бъдат предприети всички позволени от закона мерки. „В това число искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в закона за бюджета“.


Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е задължително обезпечаване дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление. „Български лекарски съюз настоява предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в Закона за бюджета на НЗОК, запазвайки смисъла на предложението от лекарския съюз. От години сме свидетели на практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя. В тази връзка, БЛС държи дейността на медицинските специалисти да бъде максимално обезпечена и оптимизирана, така че качеството на услугите в сектора да бъде повишено, така че здравната система да отговори адекватно на потребностите на населението“, пишат още в становището си от съсловната организация.

 

Позицията на БЛС беше подкрепена и от Пациентски организации "Заедно с теб". "Безконтролното прехвърляне на средства в бюджета на НЗОК предполага некоректно лобиране, прокарване на неясни интереси и липса на прозрачност при изразходването напублични средства", подчертават те.