На официална церемония днес, Български лекарски съюз (БЛС) ще връчи своите стипендии на студенти по медицина след 4 курс. В 13 ч. в аула „Максима“, УМБАЛ „Св. Екатерина“, ще бъдат отличени класираните кандидати в осмото издание на конкурса, които тази година са 45. От тях 10 са пълни отличници. Те ще получат стипендии в размер 150 лв. на месец в рамките на една учебна година.


На събитието ще присъстват д-р Иван Маджаров, председател на управителния съвет на Български лекарски съюз , д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, представители на Министерството на здравеопазването, на фирмите – партньори по проекта и разбира се отличените стипендианти.


Целогодишно продължава и приемът на документи за финансиране на участие в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.Участието на съсловната организация в тази инициатива е в подкрепа на една от основните дейности на съсловната организация - да задържи младите лекари в родината, като им предложи възможност за адекватно академично и професионално развитие, допълват от Лекарския съюз.


На същата церемония преди година д-р Иван Маджаров посрещна отличените студенти по медицина с думите, че да си лекар в България не е лесно, но е престижно. „Престижът се вижда, когато започвате да работите и в ежедневието. Тогава ще се чудите дали това, което се появява в информационния поток, се отнася за същата професия, която работите, защото Ви уверявам, че в 99% от случаите ще сте получили благодарности, а в 90% от информационния поток ще виждате само отрицателни новини. Това не бива да Ви обезсърчава“, сподели той.


Тогава председателят на съсловната организация акцентира върху факта, че намалява потокът от заминаващи лекари. По думите на д-р Иван Маджаров, ако през 2010 г. са били 501, то през 2018 са 391.