Над 7 600 лева са събрани за две седмици в кампанията на Българския лекарски съюз (БЛС) за финансово подпомагане на децата на починалите от Ковид-19 медици.

 

Инициативата под надслов “За децата на героите в бяло” е подкрепена от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и доброволческите организации "Защото сме хора" и "Благодаря Ви, че Ви има".


 

Зад нея застават и известни личности, сред които е и Ники Кънчев, съобщават от БЛС.

 

От Лекарският съюз изказват своята благодарност към всички дарители, фирми и частни лица. За краткото време от старта на кампанията са събрани 7 610 лв.

 

Седем са децата на медици, на възраст между 5 и 15 години, които са загубили родител през последните близо 11 месеца на Ковид пандемията.

 

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов съобщи през ноември, че 22-ма медицински специалисти са починали от Ковид-19. От тях 17 са лекари, има и две медицински сестри. Двама санитари и един фелдшер също са загубили битката с болестта.

 

През септември миналата година след заразяване с Ковид си отиде цяло семейство медици: медицинската сестра Ава Вакльова, нейният съпруг д-р Муса Вакльов и синът им д-р Емил Вакльов.

 

 „Инициативата „ За децата на героите в бяло“ не може да върне най-ценното: бащата на децата им, майката в семейството. Може обаче да даде път на доброто и човешкото във всеки от нас“, призовават от БЛС.

 

Дарение в подкрепа на семейството и близките на починалите от Ковид-19 медици може да се направи на:

 

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: УниКредит Булбанк АД

IВАN: BG55UNCR70001523991300

BIC: UNCRBGSF

Основание: МЕДИЦИ COVID-19

 

С цел прозрачност, събраните средства от каузата ще бъдат насочени от Българския лекарски съюз и Ники Кънчев към децата на изгубилите битката с коварната болест български медици.

 

Информацията за дарените средства и подпомогнатите семейства ще бъде публикувана на сайта на БЛС.

 

За да подпомогне лечебните заведения, страдащи от недостиг на медицински кадри, Българският лекарски съюз стартира и кампания за набиране на доброволци, които да се включат в борбата с коронавируса.

 

Всички нуждаещи се болници могат да попълнят формуляр относно потребностите си от външна помощ.