За пореден път Българския лекарски съюз (БЛС) изрази своите критики към концепцията за нов здравноосигурителен модел, която здравния министър Кирил Ананиев предложи за обществено обсъждане преди месец. Основните акценти в нея са включването на частни застрахователни фондове, които да се конкурират със Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска. В момента тя е 8% и увеличение не се предвижда. Освен това всеки пациент ще може да избира къде да отиват тези 8 % - в Касата или в частен фонд. Ако даден пациент не е направил избор, то той или ще остава в НЗОК или ще бъде разпределен в някой от здравните фондове. 


„Българският лекарски съюз приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, като намира, че те са необходими и закъснели. В концепцията, представена от министъра на здравеопазването, обаче липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието. Съюзът е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел“, споделиха от съсловната организация, дни след редовното заседание на Националния съвет на БЛС.


В официалната позиция на Лекарския съюз пише, че очакванията са концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция. „Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно.БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас. Категорични сме, че ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. Съсловната организация остро възразява срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове“, гласи още съобщението.


Не на последно място, от Лекарския съюз смятат, че демонополизация на НЗОК чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата. И отправят своите предложения към здравния министър:


„Въвеждане на Национална здравна информационна система, въвеждане на действащо електронно досие на пациента.


Реално остойностяване на всички медицински дейности, остойностяване на лекарския и на специалистите по здравни грижи труд.


Дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%.


Надграждане на задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.


Българският лекарски съюз е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Недопустимо е да се говори за качество на медицинските услуги без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи. С това българските лекари не са съгласни и питат: Българският лекар, медицинските специалисти и пациентите ли са виновни за неблагополучията в здравната система?“.