Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно.


Това бе един от акцентите в протестната позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), относно представения преди дни от здравния министър Кирил Ананиев вариант за здравна реформа. В сутрешния блок на БНТ зам.-председателя на съсловната организация д-р Николай Брънзалов отново подчерта, че най-голямото преимущество, което имат пациентите днес – сами да избират къде и кой да ги лекува, е на път да бъде премахнато.


„Ние бихме желали да участваме в един процес, в който да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове. В първоначалния вариант нашата съсловна организация дори беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете“, коментира д-р Брънзалов.В становището си от Съсловната организация остро възразяват срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове. И подчертават, че ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. 


„Предлаганата концепция за нов модел на здравеопазване няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната, които категорично са приоритет на държавата. В предложението на министерството отново не се обръща внимание и не се предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти“, пишат още от Лекарския съюз.


Съсловната организация отправя свои конкретни предложения към министър Ананиев за подобряване на концепцията за реформа. Сред тях са: въвеждане на Национална здравна информационна система и на действащо електронно досие на пациента. Реално остойностяване на всички медицински дейности, както и остойностяване на лекарския и на специалистите по здравни грижи труд. И дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.