Всички общи пътеки за деца и възрастни да бъдат разделени в отделен пакет и да бъдат финансирани изцяло като пакет Педиатрия. Това поиска Българския лекарски съюз (БЛС) на срещата си с в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и шефа на Касата д-р Дечо Дечев. 


„Всички пътеки, свързани с педиатрия и пулмология трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към НРД 2018“, сподели председателят на Съюза д-р Иван Маджаров и добави, че е поискано и завишаване на цените при някои клинични пътеки по детска хирургия. „Те са с висока социална значимост, голям обем и сложност“, допълни д-р Маджаров.


Според него увеличение трябва да има и на клиничните пътеки, по които работят предимно в Общинските болници: свързани с остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, както и някои пътеки от Токсикологията. „Опитваме се да създадем съвсем нова политика в областта на здравеопазването, за пръв път пулмологията и педиатрията ще бъдат изведени като приоритет. До сега не се давало превес на една или друга специалност“ , обясни д-р Маджаров.Относно поисканото от съсловната организация въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата от БЛС подчертаха, че те не желаят родителите да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. „Редно е ние, заедно с държавата, да намерим механизъм, по който педиатрите да се чувстват оценени и да нямат усещането, че за тяхна сметка се правят социални политики“, коментира и този въпрос председателя на Съюза.


След срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви: „Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Най-голям акцент поставяме върху педиатрията и пулмологията, но това не означава, че няма да има увеличение и на цените и на други пътеки“. Предстои от Министерство на здравеопазването и Касата да направят анализ на внесените от Български лекарски съюз предложения.