Българският лекарски съюз (БЛС) ще избере своя нов председател за следващите три години по време на редовния отчетно-изборен събор, който ще се проведе на 18-и септември в зала 1 на НДК. В момента този пост се заема от д-р Иван Маджаров.

 

На Форума, който ще започне в 10:00 ч., ще бъде избран нов председател на Управителния съвет, зам.-председатели, главен секретар и членове на Управителния съвет на БЛС.


 

По време на събора ще бъдат избрани и председатели и членове на Контролната комисия и Комисията по професионална етика, както и членове на Висшия медицински съвет на лекарската организация.

 

Съборът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщават от БЛС.

 

По време на форума ще бъде излъчен за първи път документалния филм "Забрава", посветен на историята на д-р Стефан Черкезов, който жертва живота си през 1963 г., за да спаси бедстващи хора от горящ автобус. Филмът е по сценарий на проф. Златимир Коларов, а режисьор е доц. д-р Валентина Фиданова-Коларова.

 

През септември Лекарският съюз даде начало на номинациите за ежегодните си награди „Лекар на годината“. Имената на отличените медици по традиция се съобщават на 19-и октомври, Ден на българския лекар, когато се връчват наградите за принос в медицината в следните категории:

 

  • „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;
  • „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;
  • „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;
  • „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“;
  • „Лекар на годината 2021 г.”

 

Номинации могат да се изпращат до 30 септември на специално създадения за целта електронен адрес – lekarnagodinata2021@blsbg.com. От БЛС припомнят, че номинации могат да се подават само от Регионалните лекарски колегии, Дружества по специалност, лечебни заведения, отделения, отделни лекари и пациенти.

 

Изискванията за подаване на номинации са следните:

 

  • Упоменаване за коя от посочените категории е номинацията;
  • Кратка професионална биография на номинирания кандидат (особени заслуги в областта на медицината, международни изяви на кандидата и т. н.). 

Тази година Лекарският съюз чества 120-години от основаването си.