По-високи цени на около 220 клинични пътеки поиска Българския лекарски съюз (БЛС) от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според тях пътеките могат да се увеличат с около 17-18%, за сметка на това обаче трябва да се ограничи планираният прием в болниците. Съсловната организация вече преговаря със Здравната каса за Националния рамков договор, за следващите три години, предаде БНТ.


Лекарският съюз предлага още над 32 на сто от приходите на болниците да се заделят за работни заплати. „Не би трябвало да залагаме механизъм, който да противопоставя колегите от различните специалности, работещите в болницата. За това ще се обсъжда вариант част от приходите на болницата от клиничните пътеки задължително да се заделя за заплати на лекари и медицински сестри“, заяви председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров. По думите му в преговорите със здравната каса е поканена и асоциацията на профсионалистите по здравни грижи. Те настояват за 950 лева стартова заплата на медицинските сестри.


„В процес на договаряне няма как да бъдат казани конкретни цифри. Но се надяваме с повишението на цените на определените клинични пътеки действително навсякъде да бъдат повдигнати нивата от Колективния трудов договор“, изрази надежда и председателя на Асоциацията Милка Василева.Лекарският съюз ще поиска и 18 милиона от резерва на Касата да бъдат разпределени за увеличаване на парите за лични лекари, прегледи при специалисти и изследвания. За пореден път семейните лекари поискаха да се плаща потребителска такса и за деца. Идеята е подобно на пенсионерите тя да е 1 лев, а разликата до 2.90 да се поема от държавата.


По-рано през деня зам.-председателят на Лекарския съюз доктор Николай Брънзалов заяви, че съсловната организация отдавна настоява да няма освободени от потребителска такса. „Мисля, че е приемливо и трябва да се преразгледа. Общопрактикуващ лекар, който работи по цял ден, също има съответните разходи, а не получава потребителска такса, което за нас е несправедливо“.