Български лекарски съюз (БЛС) изрази солидарност с исканията на протестиращите педиатри от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. „Проблемите има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната“, е записано в официалната позиция на съсловната организация.


„През последните месеци сме свидетели на поредица от протести – тези на професионалистите по здравни грижи от страната , а от началото на месец април - на педиатрите от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.  БЛС е категоричен, че не това е начинът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните специалисти“, пишат още от Лекарския съюз.


Те припомнят, че единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия. Затова от Съюза настояват да бъдат предприети няколко неотложни действия: „В спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Увеличаване на цените на медицинските дейности (особено за педиатричните пътеки) още в рамките на сега действащия Анекс към Националния рамков договор 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК. Изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019. Достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти“. И не на последно място, съсловната организация настоява да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.


„Само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата“, е заключението на позицията на БЛС.