Извънредната обстановка в България бе удължена до 30-ти април на извънредно заседение на Министерски съвет през тази седмица.

 

Част от ограничителните мерки ще отпаднат от 1-ви февруари. Това ще се случва постепенно, за да не се стигне до трета, по-силна епидемична вълна.


 

Дейността си ще могат да възобновят залите за спорт, музикални, танцови и други мерприятия в областта на спорта и културата.

 

Затворени за посетители до 1-и март обаче остават заведенията за хранене, баровете и нощните заведения, а това породи силно недоволство в сектора.

 

Въпреки споразумението между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители на ресторантьорския бранш, днес се очаква протест с настояване заведенията все пак да отворят от 1-ви февруари.

 

На фона на общественото недоволство Българският лекарски съюз (БЛС) застана категорично зад действията на здравния министър и подкрепи предложените противоепидемични мерки.

 

От съсловната организация посочват, че ограничителните мерки в България към момента са сред най-либералните в Европа.

 

През тази седмица Европейската комисия ограничи неналожителните пътувания в страните от ЕС и въведе изискване за всички пристигащи да предоставят отрицателен PCR тест.

 

На същото условие трябва да отговарят и пътуващите до Великобритания, които не само трябва да предоставят отрицателен PCR тест при влизане в страната, но и да се самоизолират за 10 дни.

 

Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса, и най-вече на новите му варианти, които се смятат за по-заразни.

 

От Лекарския съюз посочват, че балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще се справим с пандемията.

 

„На този фон е неприемливо борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и да се внушава, че действията на проф. Ангелов са плод на „лично отношение“, се посочва в официалното становище на БЛС.

 

Български лекарски съюз призовава за разумно говорене и конструктивен диалог с ясното осъзнаване, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби.

 

Потвърдените случаи на коронавирус в България са над 216 хиляди от началото на пандемията, а смъртните случаи, свързани с вируса, са 8916. През последните 24 часа са починали 36 души с Ковид-19.

 

През последната седмица положителните проби за Ковид -19 са под 10% от всички изследвани. В болница се лекуват 2 818 пациенти, от които 281 са в интензивни отделения.

 

През последното денонощие са ваксинирани 2324 души и така общият им брой става 29 122.