Български лекарски съюз изрази своята подкрепа по отношение на исканията на фелдшерите за ясно дефиниране на техните права и компетенции. За тази цел председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов изпрати писмо до председателя на Сдружението на медицинските фелдшери в България - Александър Александров.


Поради неясния си професионален статут фелдшерите обявиха готовност за стартиране на ефективни протести от 1 юли. 
 
„Необходимостта от фелдшери в българското здравеопазване е доказана през годините и никой няма право да я омаловажава и неглижира“, смятат от съсловната организация на лекарите във връзка с назряващия конфликт между Сдружението на фелдшерите и Министерство на здравеопазването в лицето на неговия ръководител д-р Стефан Константинов.


Преди дни шефът на здравното ведомство заяви, че фелдшерите нямат основания за протести. „Всички разумни искания, които са имали, сме ги взели предвид и съвсем скоро те ще влязат в сила.“, поясни д-р Стефан Константинов.Български лекарски съюз заявява в писмото си, че оценява усилията, които полагат фелдшерите за повишаване на квалификацията и по-нататъшното си усъвършенстване в професията. Според съсловната организация това е най-ценното в техните искания и е в интерес на пациентите.