От Регионалната здравна инспекция в Хасково посочиха, че нямат точна инструкция как трябва да се действа в случаи на заболели с коронавирус в периода между поставянето на двете дози от ваксината срещу заболяването.

 

Лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково и санитарка от многопрофилната болница в Харманли са се заразили с коронавирус, след като на 29-ти декември 2020 година им бе поставена първата доза от ваксината на Pfizer.


 

Д-р Станимира Тананова - заместник-директор на РЗИ-Хасково, посочва пред БНР, че лекарите на този етап не разполагат с алгоритъм, по който да се действа в такива случаи.

 

„Те са проявили симптоми между двата приема на ваксинацията, направени са тестове и са се оказали положителни. Няма към този момент при нас указания получени как ще се процедира“, обяснява тя.

 

Междувременно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че през февруари ще стартира Национална програма за проследяване на имунитета след ваксинация.

 

Той предвижда да се проследи развитието на антителата при 1200 ваксинирани.

 

Той бе ваксиниран днес срещу Ковид-19 в Столичната регионална здравна инспекция. Според него реалистично е масовата ваксинация срещу Ковид-19 у нас да започне до края на април.

 

Това зависи в най-голяма степен кога ваксината на AstraZeneca ще получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Очакванията са то да бъде дадено през последната седмица на януари.

 

По думите му първата фаза от плана за ваксиниране е приключила в повечето райони. Повечето от желаещите да се ваксинират здравни служители вече са получили втората доза от ваксината.

 

Във втория етап, който започна на 18-ти януари, ще се имунизират учителите и непедагогическия персонал в училищата, както и служителите и хората, настанени в старческите домове.

 

Утре здравните власти ще обявят окончателното си решение относно отварянето на ресторанти, фитнес зали и търговски центрове, добави доц. Кунчев.

 

Утре ще да бъде взето решение и за връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище.

 

544 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 7 921 теста. Положителните проби са близо 7% от всички изследвани.

 

В болница се лекуват 3 223 пациенти с Ковид-19, а 318 от тях са в интензивни отделения.

 

През последното денонощие са ваксинирани 2 588 души и общо 22 226 от началото на плана за ваксиниране.