Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Пирогов“ прегледаха близо 400 деца от Кърджали и областта. Поредната инициатива на Националната програма „Детско здраве – Пирогов” бе по повод 1 юни – Международния ден на детето.


В звездния екип на спешната болница и този път бяха УНГ специалистите д-р Асен Меджидиев и д-р Ирина Ботева, травматолозите д-р Явор Пукалски и д-р Шеип Панев, хирургът д-р Янко Пъхнев, неврохирургът проф. Николай Габровски, очният лекар д-р Мария Праматарова, специалистът по урология д-р Стоян Пеев, кардиологът д-р Галина Тодорова и д-р Ваня Страхинова - образна диагностика и д-р Илиян Томов- анестезиолог.


За първи път в рамките на безплатната кампания беше направена демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ и болница УМБАЛСМ „Пирогов“. Целта бе да се покажат възможностите за подкрепа и взаимната лекарска работа при диагностика и лечение на пациенти в по-отдалечените места.Демонстрацията бе направена от д-р Асен Меджидиев, началник на отделението по УНГ и създател на Национална Програма „Детско здраве-Пирогов“ - обсъден беше реален медицински случай с придружаващите го изследвания, като бе изпробвана и камера за директно наблюдение на пациента.


Идеята на болница „Пирогов“ е да се създаде мрежа за междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти от столичната болница да оказват 24-часова подкрепа на свои колеги от страната. С технологията вече разполага болницата в Сандански.


Първият съвместен кол център между МБАЛ „Югозападна” в Сандански и „Пирогов“ бе създаден тази пролет. Той помага на детските специалисти да обсъждат в реално време всички изследвания – образни, ехографски, клинични и лабораторни, и да ги коментират без забавяне във времето. 


Болницата в Сандански планира скоро и въвеждането на телемедицина – технологията, с която ще имат видеовръзка в реално време със специалистите на софийската спешна болница. Екипът на „Пирогов“ е категоричен, че разкриването на подобни кол центрове е изключително важно, особено за децата, защото у нас има недостиг на педиатри, а специалности като детска хирургия, детска урология, детски изгаряния, детска травматология са малко застъпени в България.