Българският лекарски съюз (БЛС) поиска спешна среща с премиера заради голямото закъснение, с което се прилагат противоепидемичните мерки, причинено от бюрокрацията в Здравната каса.

 

В свое отворено писмо лекарите предупредиха, че ако не получат равнопоставеност и сигурност за условията, при които работят, ще откажат да участват в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат анекса към Националния рамков договор за 2020 - 2022 г.


 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) подкрепи исканията на БЛС и посочи в отделно становище, че Здравната каса трябва да осигури сигурността, от която лекарите и лечебните заведения имат нужда, за да работят ефективно.

 

В края на ноември БЛС изрази готовност да поиска оставката на ръководството на НЗОК с аргумента, че Здравната каса не допуска лекарите във вземането на важни решения.

 

БЛС обвини Здравната каса за административните спънки, които причиниха голямото забавяне на издаването на електронни PCR направления от личните лекари.

 

Личните лекари настояват за това право от края на лятото, но това стана възможно едва в края на ноември.

 

Броят на симптомите, при които личните лекари могат да издават направление за PCR тест, също се превърна в обект на споровете между БЛС и НЗОК.

 

Първоначално от Здравната каса предложиха те да са пет, а лекарите настояваха да бъдат два и да няма лимити за броя издадени PCR направления.

 

Освен това БЛС критикува отказа на НЗОК да сключва договори с лечебните заведения за легла за пациенти с Ковид-19, който е довел до затруднена организация на дейността в болниците.

 

Според БАПЗГ финансирането на лечебните заведения трябва да става по разписани ясни правила. Това ще гарантира дейността им, ще облекчи затрудненията в ежедневната работата на медицинските специалисти и ще намали рисковите ситуации и напрежението сред пациентите.

 

„Само чрез договорените в НРД условия за адекватно финансиране на медицинските дейности и здравните грижи ще се преодолее напрежението в системата на здравеопазване и негативните обществени нагласи, че  държавата ни трудно се справя с нарастващата пандемия“, посочват категорично специалистите по здравни грижи в своята позиция.