„Добрата дума лекува“ е мотото на акцията срещу насилието над медици на Българския лекарски съюз (БЛС). Тя е продължение на стартиралата през 2017 г. национална кампания под надслов „Да спасяваш е призвание, не  заслужава наказание“ #ПребориГнева. На 19 февруари в аулата на УМБАЛ „Александровска“ съсловната организация, начело с председателя й д-р Иван Маджаров и зам. председателя на Съюза проф. Николай Габровски, ще даде началото на инициативата с конкурс за фотографии, придружени с текст, които да „говорят" за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите си.


Изпратените материали ще се публикуват на сайта и във Фейсбук страницата на Лекарския съюз, както и във вестник Quo Vadis. Журито е съставено от фотограф и членове на съсловната организация.


„За съжаление и днес сме свидели на различни случаи на агресия – към медицински персонал, служители на реда, военни, хората които помагане денонощно, 365 дни в годината. Случаите на  агресия получават широк обществен отзвук и медийно внимание. Ние от Български лекарски съюз обаче ежедневно получаваме и добри думи от пациенти, които топлят сърцата на лекарите.  Време е и добрата дума да е тази, която да се изправи срещу агресията“, споделят от Съюза.„Агресията към лекарите е сериозен проблем, който не датира от вчера и днес, и случаите, които виждаме почти всеки ден, показват, че това нещо се развива във времето. Към настоящия момент физическата агресия срещу медици, в зависимост от степента на увредите, които се получават вследствие на нападението, се третират като телесна повреда – лека, средна или тежка“, потвърди и д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право пред bTV. Тя припомни, че през 2013 г. бяха направени изменения в Наказателния кодекс и лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица и наказанията за нападения срещу тях значително бяха увеличени. „Факт е обаче, че от 2013 г. насам не наблюдаваме спад на нападенията срещу тях. Най-често извършителят на даденото престъпление е с чисто съдебно минало и бива освобождаван от наказателна отговорност, налага му се глоба от 1000 до 5000 лева“, посочи още тя.