Общопрактикуващите лекари се обявиха против промяна в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса
Общопрактикуващите лекари не одобряват промяна, заложена в Бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това става ясно от становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. То е изпратено до здравния министър Кирил Ананиев, представителите на здравната комисия в парламента, управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и медиите. 

 

Джипитата не одобряват промяната, която касае начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от хората, навършили пенсионна възраст и упражнили правото си на пенсия. От сдружението припомнят, че тези здравноосигурени лица заплащат само 1 лев при посещение при лекар, а остатъкът от 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет. 


 

„Изплащането на дължимата разлика от 1,90 лв. за извършената дейност до момента се осъществява на основание на отчетените в РЗОК/НЗОК амбулаторни листи, подадена спецификация и накрая фактура за получената сума и то със закъснение от около 1 до 2 месеца“, посочват от Националното сдружение. И уточняват, че отчитането на номер на касова бележка за платена от пациента такса от 1 лев не може да бъде основание за изплащане на разликата. Причината е, че източниците на финансиране са различни, отчетената сума също. 

 

Лекарят може и да не получи сумата от 1 лев от здравноосигуреното лице или самият той да забрави да я поиска. Това не освобождава държавата от поетия ангажимент да заплати разликата, смятат общопрактикуващите лекари. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Единственото основание за изплащане на разликата от 1,90 лв. от дължимата такса са отчетената чрез амбулаторните листи извършена дейност в полза на пациента. Така предложената промяна ще доведе до допълнителна бумащина, както и до неизплащане на дължими суми за извършена дейност на фона на рестриктивния бюджет“, категорични са джипитата.