Лекари от системата на спешната помощ се обявиха против предложението на Министерството на здравеопазването Центъра за спешна медицинска помощ в София да  се превърне в единен квалификационен център за спешните медици в страната.
 
Предложението е заложено в проекта за промени в правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ, публикувани на сайта на здравното министерство.
 
Медиците настояват ведомството да изпълни ангажимента си и да създаде Национален център по спешна медицина.
 
Националната асоциация на работещите в спешната помощ е изпратила становището си на Министерството на здравеопазването. В него се посочва, че предложенията за промени в правилника са лобистки.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Медиците предупреждават, че ако промените се приемат, ще сигнализират европейските институции за дискриминация.
 
От организацията възразяват центъра за спешна помощ в София да се превърне в национален център за обучения, а обученията да се организират, координират и провеждат от директора му. Според тях това представлява нарушение на Закона за здравето и стандарта по спешна медицина.
 
В становището се посочва, че е недопустимо обучението на лекарите от сектора на спешната помощ  да се извършва извън университетски болници, от нехабилитирани лица, без специалност „Спешна медицина“ и в структура, която не е университетско лечебно заведение.