Двама лекари от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ създадоха специална информационна платформа за COVID-19, която е насочена към медици и немедицински лица с цел бърза и безплатна проверка на симптомите за коронавирус. Създатели на сайта www.covid.bg, са проф. Мария Миланова - ръководител на Клиниката по кардиология, и д-р Иван-Асен Шишманов, който специализира 3-та година кардиология в спешната университетска болница „Пирогов“ (на снимката).


Часове след старта на информационната платформа, тя се срина. Към момента компютърни специалисти работят по възстановянето й.


Интернет страницата дава възможност всеки човек (медик или не) да може през компютър или телефон да направи тест, който да ориентира дали има нещо тревожно в състоянието. Тестът е базиран на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от COVID-19 страни. Това е първото по рода си подобно приложение в България. „Резултатите от завършения въпросник са само ориентир, а не диагноза. Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване“, посочиха създателите проф. Миланова и д-р Шишманов.


Припомняме, че преди дни Приемната за жертви на домашно насилие в УМБАЛСМ „Пирогов“ започна консултации дистанционно на денонощната линия за обслужване при кризи - 0700 40 150, съобщиха от лечебното заведение.


По данни на специалистите с въвеждането на противоепидемичните мерки у нас е нарастнало напрежението и насилието в домовете. Статистиката показва завишаване на броя на жертвите на домашно насилие.


Преди около година лекари от спешната болница създадоха и мобилно приложение за първа помощ при изгаряне - „Какво да правим при изгаряне?“. В него всеки може да намери отговорите на въпросите - какво да правим в случай на изгаряне, как да си помогнем сами и кога е моментът да потърсим специализирана медицинска помощ и др.