Над 160 деца прегледаха лекарите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” в Смолян. Травматолог, хирург, уролог, очен и специалист по уши, нос и гърло пристигнаха в МБАЛ „Братан Шукеров“ по повод петото издание на профилактичната Национална програма „Детско здраве-Пирогов”. 

 

В специализираната кампания все участие и изълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов. Той припомни, че от старта на програмата до момента са прегледани над 4 500 деца от София и други части на страната. 


 

„Има около 150 записани деца, които се консултират според предпочитанията на техните родители със специалистите, които са на разположение и според патологията, към която са насочени от лекуващите им лекари. Смятам, че се възприема изключително добре възможността да бъдат прегледани децата от специалисти, които липсват на територията на областта и тук, на място, да получат консултация с насоки за случаите, когато има установена патология“, заяви д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и председател на Здравната комисия в парламента. Като лекар, който e започнал практиката си в смолянската болница, тя също се включи в профилактичната кампания. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

„Имаме подкрепата на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, за да разгърнем кампанията. Тя се ангажира да помогне възможно най-много деца на България да имат достъп до високоспециализираната профилактика на програма „Детско здраве – Пирогов”, като кампанията премине под егидата на Комисията по здравеопазване“, коментира от своя страна д-р Асен Меджижиев, който е един от инициаторите на кампанията. 

 

„Целта е да се координират усилията и тази кампания да бъде повторена не само в рамките на Смолян, а и да се посетят други региони на страната, защото е важно всички деца да имат равен достъп до специализирана медицинска помощ“, коментира още д-р Дариткова.