Лекари от болница „Лозенец" излизат на протест в 11:00 на 10-ти декември, 2021 г. пред Министерството на здравеопазването, за да изразят несъгласието и недоволството си от решението на здравните власти да превърнат лечебното заведение в Национална детска болница.

 

Директорът на болницата доц. д-р Радосвет Горнев обясни причините за несъгласието: „Това нещо нито ще реши проблемите на здравеопазването, още повече на детското здравеопазване, нито пък каузата за детска болница ще може да бъде заменена с едно безпринципно решение“, съобщи той пред Българското национално радио.


 

Медицинският факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” също обяви своя знак на протест като прекрати всичките си учебни занятия и стажове. 

 

„С този акт на министъра на здравеопазването Многопрофилната болница за активно лечение „Лозенец“ на практика престава да съществува“, обяви ръководството на факултета на официалния си сайт.

 

Факултетът прекъсва учебната си дейност, считано от 10 декември, 2021 г. до изясняване на обстоятелствата. 

 

Преди няколко дни Министерството на здравеопазването обяви, че болница „Лозенец“ ще се превърне в Национална детска болница, като се обедини с педиатричната болница „Проф. Иван Митев“. 

 

Направени са проверки и е установено, че може да се строи в предложения 160-декара терен, намиращ се в самия Южен парк, съобщи д-р Стойчо Кацаров. 

 

В сградата на „Лозенец“ в момента има 180 легла, а в „Професор Иван Митев“ – 100. От Министерството смятат, че има капацитет пациентите да се преместят там, тъй като и условията са по-добри. Преместване на работното място ще последва и за лекари.

 

Д-р Кацаров твърди, че в концепцията на здравното министерство е заложено болница “Лозенец” да остане многопрофилна и да запази университетския си статут. 

 

Здравният министър докладва още, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено поставянето на първия в Източна Европа протонен ускорител - уред, позволяващ лечението на онкологично болни деца. От Министерството на здравеопазването смятат, че мястото на уреда е точно в детската болница. 

 

"Преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме болница "Лозенец", обясни още здравният министър Стойчо Кацаров. Трансплантации на деца ще продължат да се извършват по думите на здравния министър.

 

Директорът на болница "Лозенец" доц. д-р Радосвет Горнев заяви, че не е бил официално уведомен за идеята за сливане на двете лечебни заведения, съобщи Българското национално радио.

 

„Абсолютно никой не е съобщавал на ръководството на болницата подобни намерения и подобни решения в рамките на последните месеци, в които сме ангажирани тотално с Сovid“, каза доц. д-р Горнев.

 

Тази сутрин ръководството на болница "Лозенец" заяви стачна готовност, тъй като е против преустройството на болницата.