Възрастни хора в 24 населени места от цялата страна ще бъдат прегледани през есента по програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация BCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА).

 

Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология ще провеждат прегледи в Абланица, Бенковски, Благоевград, Браничево, Вълкосел, Искра, Караманци, Кочан, Крумовград, Нова черна, Окорш, Пазарджик, Правда, Русе, Сатовча, Силен, Слащен, Стамболово, Странджево, Тутракан, Хаджидимово, Цар Самуил, Чакаларово, Черник, Чорбаджийско, Шишманово и Ясенково.


 

Прегледите ще се осъществяват от медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“ в Пазарджик, МБАЛ „Пулс“ в Благоевград и УМБАЛ „Медика“ в Русе – които са членове на ББА.

 

„В ББА сме водени от идеята за утвърждаване на качествена и достъпна за всички пациенти здравна система. Нивата на профилактика у нас са едни от най-ниските в Европа, затова вярвам, че отиването на място при възрастните хора ще допринесе за подобряване на здравния им статус. Изказвам благодарност към медицинските специалисти от нашите болници, които ще тръгнат на път през есента, за да помогнат там, където има най-голяма нужда и заедно ще осъществим тази благородна инициатива“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

 

Инициативата “Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

 

За изминалите 6 години “Забавно лято, грижовна есен” е обхванала над 2800 деца между 7 и 14 г., 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и над 100 учители в 25 малки населени места на 11 общини. Програмата е носител на награди за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.

 

От началото на август ББА работи и за ускоряване темповете на ваксинация в страната чрез информационна кампания, партнирайки си с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.