60% от населението в България е с наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по детско затлъстяване в Европа.

 

Здравният профил на страната ни за 2019 г., изготвен от Европейската комисия, показа, че едно на всеки пет български деца попада в категорията наднормено тегло или затлъстяване.


 

Това ни поставя на четвърто място сред държавите от Европейския съюз, като проблемът трайно се задълбочава от 2005-2006 г насам.

 

Според последните проучвания хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея.

 

За това предупреждават от създаденото през септември 2020 година Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия, оглавено от доц. Константин Гроздев, хирург в УМБАЛ "Александровска".

 

Дружеството ще работи за признаване на затлъстяването за хронично заболяване от държавата и за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия.

 

Това е ново направление в коремната хирургия, което включва различни хирургични техники за лечение на затлъстяването.

 

Затлъстяването е хронично заболяване, свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест.

 

То се свързва с по-висок риск от безплодие и от развитието на рак, и като цяло води до по-висока обща смъртност.

 

От дружеството посочват, че бариатричната и метаболитна хирургия е единственият доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания, като захарния диабет тип 2.

 

Това би могло да помогне за превенцията на безплодието и онкологичните заболявания, и като цяло за понижаване на общите разходи за здравеопазване и на общата смъртност в страната.

 

Този вид хирургия продължава да бъде стигматизирана в България, отбелязват от дружеството, въпреки че пациентите с коронавирусна инфекция, претърпяли бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност.

 

През 1997 г. Световната здравна организация обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване.

 

Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти досега, тъй като проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти.