Настаняването в социални домове на пациенти, изоставени от роднини, трябва да става по-бързо. За това настояват лекари от УМБАЛ Бургас, където в Клиниката по съдова хирургия постъпи 52-годишен мъж с ампутиран крак, който няма семейство. 
 
От лечебното заведение са извършили издирване на роднините на пациента и открили, че той има сестра. Тя обаче е дала писмено свидетелство за това, че не желае да носи отговорност за него. По този начин медиците от болницата се налага да се грижат за мъжа и да му подготвят документите, с които да бъде приет в социален дом. Това обаче  може да отнеме доста време,.
 
„Мъжът, който страда от диабет, се е приютявал в каравана във Ветрен. Негов приятел го е заварил в безпомощно състояние, с почернял от гангрена крак и веднага е бил транспортиран в болница. За да спасим живота му, се наложи ампутация”,  обясняват лекарите от Клиниката по съдова хирургия. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Състоянието на пациента, който е приет на 26 май, се подобрява и скоро би трябвало да бъде изписан, но тъй като няма къде да отиде, медиците ще го оставят в болницата. Те вече са се свързани с Агенцията за социално подпомагане, но от там не могат да им помогнат, ако не получат пълен набор от документи. 
 
„Пациентът няма нито месечен доход, нито здравни осигуровки, нито личен лекар, който трябва да го представи пред ТЕЛК. И разрешаването на този казус се пада на нас. С колегите повикахме специалист, който да го консултира, за да може да се яви пред ТЕЛК. Така болният може да получи социална пенсия и да постъпи в дом, където да се грижат за него”, обясниха още от лечебното заведение. 
 
Подобни случаи има и на други места в страната, затова лекарите настояват за промени, които да облекчат приемането на тези пациенти в социални домове, както и да намалят своите разходи, свързани с грижите за тях.