Двадесет и осем световно признати експерти по заболявания на щитовидната и паращитовидната жлеза ще споделят опита си пред над 300  ендокринолози от България и Европа. Това ще се случи на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания на 10 и 11 май в Централния военен клуб в София. Ще бъдат представени най-новите научни разработки в областта на патологията на щитовидната жлеза и на калциево-фосфорната обмяна, както и профилактичните, диагностични и лечебни методи за тази група заболявания.


Една от най-важните задачи на конференцията е учредяването на Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southern European Club of Endocrine Tumors – SECET). Мисията му е да подобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция. За първата среща на SECET в София ще дойдат изявени специалисти от Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Румъния. В подкрепа на инициативата от Сеул (Корея) ще пристигне и проф. д-р Кюнг Те – генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия.


Водещата тема на конференцията е „Диагностиката и лечението на рака на щитовидната жлеза”. Ще се дискутират и автоимунните тиреоидни заболявания, нарушенията в калциево-фосфорната обмяна, проблемите на йодния дефицит, бременост и хипотирeоидизъм, както и подходите в лечението на хиперпаратиреоидизма.По инициативата на Българското дружество по ендокринология и онлайн платформата за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) ще се случи и Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза). На нея добри практики ще представят едни от най-успешните пациентски организации от Германия, Холандия и други европейски страни.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че щитовидната жлеза е повърхносттен ендокринен орган, разполагащ се по предната част на шията. Формата й често се оприличава на пеперуда. Тя има два дяла – ляв и десен и свързващ ги истмус, който се намира пред трахеята, а двата лоба я обващат от двете страни.

 

Три са най-общо болестните състояние на щитовидната жлеза: хипотиреоидизъм – състояние на намалена функция на жлезата и съответно намалено производство на щитовидни хормони; хипертиреоидзъм – състояние на повишена функция на жлезата с отделяне на голямо количество щитовидни хормони; структурни промени – нарастване на щитовидната жлеза с или без образуване на възли. В тази група се причислява и тиреоидния карцином.