Със събитието „Продължи по пътя на здравото сърце”, което се състоя вчера в Южния парк в София, бе даден старт на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето - 29 септември. Глобалната кампания се организира ежегодно в у нас от Дружество на кардиолозите в България в сътрудничество с Българския Червен кръст.


Въпреки дъждовното време, десетки хора се включиха в събитието и извървяха пътя на здравото сърце, за да подкрепят каузата за превенция от сърдечносъдови заболявания. Целта на събитието е да фокусира вниманието на хората върху това, че 80% от сърдечносъдовите проблеми са предотвартими с много прости мерки, като повече движение, по-добра диета и отказ от консумация на алкохол и тютюневи изделия.

 


С инициативите по повод Световния ден на сърцето, ние се опитваме да предизвика обществен интерес върху проблема със сърдечните болeсти, за да може по-малко хора да посещават нашите кабинети”, заяви доц. Васил Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

 

По неговите думи всеки, който извърви пътя на здравото сърце, ще успее да разбере какво може да направи сам за себе си, за да може сърцето му да бъде здраво още дълго време.

NEWS_MORE_BOX

 

Доброволците, които извървяха специалния маршрут на „Здравото сърце”, получи поименни грамоти „Посланик на здравото сърце”.


Част от кампанията за популяризиране на Световния ден на сърцето е и инициативата в офиациалната страница на Дружеството на кардиолозите във Фейсбук „Лице на здравото сърце”. Там всеки, който желае може да изтегли картата с маршрута на „здравото сърце”, да се снима с нея, да я качи в своя профил и в страницата на организацията.

 

Десетки души, сред които и спортната звезда Тереза Маринова, вече са лица на кампанията във фейсбук. Тя продължава, за да може каузата на лекарите в страната да достигне до възможно най-много хора.