Белодробната болница в старозагорското село Радунци е пред фалит. Лошото състояние на лечебното заведение датира отдавна.

 

През последните две години служителите там взимат аванси, но не и заплати – заради натрупани задължения и липса на достатъчно средства.


 

В държавното здравно заведение работят 39 души, на които частично или напълно не са изплатени възнагражденията от май 2011 до август 2012 г. За констатираните нарушения на болницата са съставени 14 наказателни постановления.

 

Лечебницата в Радунци не е ремонтирана от далечната 1955 г., а капацитетът й вече е паднал под 100 легла.

 

В момента имуществото и активите на най-голямата белодробна болница на Балканския полуостров се разпродават.

NEWS_MORE_BOX

 

Пари за лекарства няма и ръководството на болницата обвинява за това единствено Министерството на здравеопазването, което не изплаща в установените срокове субсидиите на санаториума.

 

Работещи в лечебното заведение признават обаче, че въпреки неполучаването на заплати, те продължават да работят.

 

Хуманитарната им професия изисква това от тях, освен това невъзможността да се намери друга работа, ги принуждава да се примиряват с обстоятелствата.

 

Всички служители имат издадени изпълнителни листове от съда в Казанлък и частни съдебни изпълнители разпродават активите на болницата.

 

Икономическа полиция ще изяснява какво се е случвало в белодробната болница години наред. Очаква се и становището на Министерството на здравеопазването.