Детски хирург от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” е носителят на приза „Лекар на годината 2018“. На официална церемония в столичния Военен клуб д-р Цвятко Георгиев беше награден за работата си в отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в столичната болница. Наградите са посветени на Деня на българския лекар, който традиционно се отбелязва на 19 октомври.


Организаторите на събитието от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз раздадоха общо 11 отличия, подредени в 9 категории. Д-р Димитър Пенчев Военно медицинска академия (ВМА) и д-р Асен Цеков от болница „Токуда“ грабнаха наградите за „Млад лекар“. Председателят на колегията д-р Меджидиев отличи проф. Илия Салтиров от ВМА за активен принос и иновации за развитието на специалността ендоурология.

 


Призът „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники” беше връчен на доц. Маргарита Кътева от „Софиямед”, а за най-добър мениджър на финансовите ресурси беше определен проф. Цветомир Димитров –директор на Първа МБАЛ. Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска” доц. Костадин Ангелов получи наградата за мениджмънт медицински дейности.


Столичната лекарска колегия раздаде и няколко специални отличия. За дългогодишната си дейност в областта на медицината приз получи проф. Данаил Петров, д-р Стоян Борисов грабна наградата за принс за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация, а престижната статуетка в категория „Доайен“ отиде при проф. Тошко Лисичков.


„Изключително горд съм, че тази вечер, тук присъства елита на медицината и обществото“, подчерта в речта си председателят на Столична Лекарска Колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев. „Ще бъдем критикувани от пациентите, защото за всеки човек лекарят е изключително важен. Днес ние отличаваме на принципа – коелги номинират колеги. Тези хора са пример за всеотдайност, професионализъм, класа и добра мединска практика“.


Столичната колегия стартира и специален Фонд за помощ на младите си колеги. През него ще се финансират специализации. „Това решение бе взето съвместно с директорите на всички болници в София, които с радост подкрепиха инициатива. Младите колеги, които отличихме тази вечер получават като награда към приза възможност да финансираме по една тяхна специализация“, допълни д-р Меджидиев.