Няма да се отработват или връщат пари на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от договорените 85%. В Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на Здравната каса в условията на извънредното положение няма залегнало такова условие. 


Това беше препотвърдено след среща в Министерство на здравеопазването между председателя на Български лекарски съюз (БЛС) - д-р Иван Маджаров, проф. д-р Николай Габровски - зам.-председател на съюза, д-р Николай Шарков - председател на Български зъболекарски съюз (БЗС), д-р Георги Димов - зам.-председател на БЗС и министъра на здравеопазването - Кирил Ананиев, Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и проф. д-р Петко Салчев - управител на Касата.

 


Пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса, заяви, че лечебните заведения и индивидуални изпълнители на медицински услуги не са получили безвъзмездно пари от Националната здравноосигурителна каса по време на извънредното положение. Става дума за авансови плащания, които при неотчетена и неизвършена медицинска дейност трябва да бъдат върнати.


„В методиката не става и дума за безвъзмездно даване на средства за обезщетения. Става дума единствено за авансови плащания“, заяви Дамянов. В голяма част от отчетите за април не се искат авансови плащания, което означава, че болничните мениджъри са разбрали, че става въпрос за авансови плащания, допълни той. „Над половината бяха с нулеви заявки, не по-малко от половината от болниците бяха с нулеви заявки“, уточни Андрей Дамянов.

 

Според адвокат Дамянов е имало недобра комуникация по темата отстрана на Здравната каса, заради което се е получило неразбиране отстрана на лечебните заведения, което той оприличи на детската игра „развален телефон“.

 

На този етап в Надзорния съвет и политическите среди не е обсъждана възможност за промени в законодателството за безвъзмездно предоставяне на финансова помощ на лечебните заведения. Възниква и въпросът дали данъкоплатецът и здравноосигурените лица биха ли били съгласни с подобна помощ, изтъкна Дамянов. „От тази гледна точка не ми се струва много логично Здравната каса просто да раздава едни пари за непредоставена медицинска дейност“, коментира още той.