Около 80% от жените в света – без значение от възрастта, се сблъскват с гинекологични проблеми като парене, сухота на влагалищната лигавица, инконтиненция, свличане на вътрешните полови органи, болезнен полов акт. Тяхното традиционно лечение обикновено е дълго и скъпо, обясни проф. Марко Гамбичиани, директор на центъра по менопауза в Департамента по репродуктивна медицина на университетската болница „Санта Клара“ в град Пиза, Италия.


Специалистът гостува в столичната в МБАЛ „Света София“ за да говори за предимствата на лазерното лечение в гинекологията. В компанията на доц. д-р Румен Димитров от „Майчин дом”, д-р Явор Лозанов от „Шейново“, проф. д-р Явор Корновски МБАЛ „Св. Анна”, специалистът по естетична гинекология д-р Наташа Митревска от Македония и доц. д-р Валентина Мазнейкова, проф. д-р Гамбичиани обясни, че в Италия вече има клинична пътека за безплатно лечение с лазер.


Доц. д-р Румен Димитров подкрепи думите му и подчерта, че лазерната терапия се справя с голяма успеваемост, с проблеми като инконтиненция, свличането на вътрешните полови органи, изтъняването и сухотата на влагалищната лигавица.„Лазерното лечение - неинвазивна (безкръвна) процедура, при която не се нарушава повърхността на епидермиса, се използва и за третиране на цикатрикси вследствие епизиотомия, както и за лечение на aтрофични заболявания на външните гениталии, като лихен склерозис, левкоплакия и др.“ – заяви и проф. д-р Явор Корновски. Като онкогинеколог той добави, че лечението на атрофичните заболявания на външните гениталии е голямо предизвикателство. Класическите хирургични интервенции са свързани с бавно възстановяване и чести рецидиви, докато аблативното лазерно лечение е обнадеждаващо и дава възможност на жените да се лекуват с далеч по-минимално инвазивни терапии.


На експертната среща стана ясно, че между 10-15% от ражданията в България са съпроводени с хирургическа намеса, много шевове и разкъсвания. „Ако след това тъканите не се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, травмите се заличават с лазер“, обясни и д-р Явор Лозанов от АГ „Шейново“. Ефектът от процедурата продължава между 12-18 месеца.