Над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. В сезона на кърлежите епидемиологът проф. Мира Кожухарова обясни, че лаймската болест не е много опасна, но задължително трябва да бъде лекувана. Пред Bulgaria ON AIR обаче тя предупреди, че на места в Южна и Източна България има и случаи, в които ухапването от кърлеж предизвиква хеморагична треска, която може да доведе дори до смърт.


„Лаймската болест е най-често срещането заболяване, което произлиза от животни и се предава само и единствено от кърлежи. Характерно е, че болният не е заразен. Ние знаем за болестта относително от скоро – от 80-те години на миналия век“, допълни проф. Кожухарова.


По думите й ако някой е ухапан от кърлеж е добре да се обърне към лекар, за да го извади. При ухапване мястото става леко зачервено, ако то започне да нараства, това може да е знак за начална форма на лаймска болест. Процесът се развива между 3 и 30 дни. Човек трябва да се наблюдава за висока температура, общо неразположение. Лаймската болест се лекува с антибиотици“, предупреди Кожухарова.Епидемиологът допълни още, че най-добрият метод се предпазване от кърлежи е носенето на дълги панталони и чорапи, когато се ходи на място с висока трева и много храсти. Кожухарова посочи, че препаратите, с които се пръскат тревните площи против кърлежи, не са опасни за хората и домашните любимци.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че лаймската болест или наричана още лаймска борелиоза е широко разпространено заболяване, което има хронично-цикличен ход на протичане. Характеризира се с кожни лезии, засягане на ставите, сърдечния мускул и нервната система. Заболяването протича в няколко клинични стадия, като могат да бъдат засегнати различни органи и системи.


Леките форми на заболяването могат да протекат с прояви от страна на един орган и система или без никаква симптоматика (субклинично). За разлика от това, при тежките форми на заболяването се наблюдава засягане на няколко системи едновременно. Симптомите могат да бъдат преходни, повтарящи се или хронични.