Владимир Томов, Диана Хаджиангелова и Пенка Георгиева от Конфедерация „Защита на здравето” (КЗЗ), национално представената пациентска организация, обсъдиха проблеми на здравната реформа с министъра на здравеопазването, проф. д-р Анна-Мария Борисова. Основният въпрос, поставен от представителите на КЗЗ, беше каква е крайната цел на реформата и в какви срокове ще бъде проведена.На срещата бяха обсъдени проблемите с областната здравна карта и мястото на пациентските организации при взимане на решения свързани със здравната реформа, включително преструктурирането на болничните заведения, спешната помощ и спешните отделения, промените в законодателството с цел създаване на работещ механизъм за събиране на здравните вноски, лимита на направленията и достъпа до специализирана помощ, клиничните изследвания,  промяна в нормативната уредба за ТЕЛК и други.От КЗЗ настояват да се създадат механизми, които да спрат източването на Националната здравноосигурителна каса. Парите трябва да следват пациента, категорични са в исканията си от Конфедерацията.


От пациентската организация подкрепят изготвянето на Национална здравна карта и електронна здравна карта на пациента.

 

Виждат воля в ръководството здравното министерство за реформи и желание за сътрудничество с пациентските организации като коректив и връзка с обществото.


Конфедерация „Защита на здравето” подкрепя  ръководството на МЗ  за провеждането на дългоочакваната здравна реформа при ясни регламенти, представени на обществена дискусия.