Кучета-асистенти ще могат да помагат на деца с диабет, благодарение на специалното обучение, през което са преминали. Инициативата Super Glucodog, започнала преди две години в България, се организира от фармацевтичната компания „Сервие България“ и фондация „Очи на четири лапи“.

 

В рамките на проекта кучета порода Лабрадор преминават през обучение да разпознават началото на хипогликемията при хора с диабет и по този начин да ги предпазват от сериозни животозастрашаващи състояния.


 

Първите четири кучета, преминали успешно обучението, вече работят с пациенти с диабет.

 

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът ѝ е много важен. Кучетата-асистенти са допълнителна възможност за контролирането на тези нива, защото могат да разпознават миризмата при промяната в нивата на кръвната захар на техния собственик и да сигнализират при хипогликемични кризи. В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Често кучетата сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвна захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне големи колебания на нейните стойности, водещи до усложненията на дибета.

 

Според председателя на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова проектът има важно социално значение, не само защото децата с диабет ще получат допълнителна грижа, но и ще бъдат възпитавани в любов към животните.

 

„Една от най-големите опасности за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат и състоянието може да бъде животозастрашаващо. При малките деца е от особена важност кризата да бъде предотвратена навреме“, уточни детският диабетолог доц. Калинка Коприварова. Според нея обучените кучета съществено допълват ролята на сензорите за измерване на захарта.

 

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева обясни, че кучетата преминават през обучение, което продължава близо година. В резултат кучетата развиват умение да сигнализират при започваща криза във всякаква ситуация.

 

 „Контролът на диабета е водещ за всички пациенти, но инициативата Super Glucodog е нещо повече от сигурност за тях. Затова се надявам и други хора да се възползват от възможността да имат куче-асистент“, сподели Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на млади хора и деца с диабет.