Къща „Посока“ в София, или „Розовата къща“, както я наричат минувачите търси помощ за оцеляването си. След изтеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария у нас, мястото е сред малкото, в които зависими – обикновено бездомни, често без документи – могат да намерят разбиране, социална и здравна информация. Управителният съвет на организацията, която поддържа работата на мястото, е решил да го затвори от следващия месец.


„Хората, които ползват услугата са възможно най-ниската прослойка на обществото ни. Услугите са много базисни: пералня, сушилня, могат да хапнат нещо през деня, да пият едно кафе, да поговорят с психолози, социални дейности“, обясни пред Bulgaria ON AIR Евгени Генчев. Вече тече кампания за набиране на средства за запазване на къщата на бул. „Сливница“ 109. 


По думите на Генчев мястото е особено ценно, защото не са един или два случаите на хора, които благодарение на „Посока“ са спрели наркотиците, други са получили нужното лечение или са получили социална подкрепа. „Част от хората са бездомни и това да бъдат настанени някъде е огромен плюс за тях“, допълни той.Първата цел е да се осигури физически запазване на мястото, което се посещава от стотици хора през годината. Пред Bulgaria ON AIR Юлия Георгиева от инициативата, посочи още, че след излизането на Глобалния фонд от страната за хората, за които работи този социален център, няма работещи други програми и липсва каквато и да е подкрепа от страна на държавата. 


„Тази група няма здравни осигуровки, много често хората са напълно отритнати от социалната система. И ако тази къща затвори, ще се върнат под мостовете, от където бяха извадени“, допълни Георгиева.


За да съществува къща „Посока“ са необходими около 3000 лева на месец, дарители са събрали вече средствата за първия месец. Стойността на наема и режийните е около 900 лева на месец, а екипът струва още около 1500 лв., ако се свият максимално всички разходи. Екипът обаче ще търси още средства, за да може центърът да продължи да съществува.