Няколко кръводарителски акции ще се проведат до края на май в столицата. Това съобщиха от Националния център по трансфузионна хематология, чийто мобилни екипи ще бъдат на разположение на хората, желаещи да дадат кръв. 

 

Ето и къде ще бъдат разположени пунктовете: 


 

Нов български университет -  бул. "Монтевидео" 21

 

Студенти, преподаватели и живущи в района на висшето учебно заведение могат да се включат в акцията, организирана от Националния център по трансфузионна хематология. Тя ще се състои на 16 май 2018 г. (сряда) от 10:00 ч. до 14:30 ч. в Медицинския център на Корпус 2 на НБУ.  (бул. "Монтевидео" 21) . 

 

„Майчин дом“/МУ-София

 

Акция за кръводаряване със студенти, преподаватели и медицински служители на Медицински факултет при Медицински университет – София ще се проведе на 09 и 10 май, от 10:30 ч. до 14:00 ч. в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом“ (стая 121, ет. 1). Към нея могат да се присъединят и пациенти, които желаят да дарят кръв. 

 

УНСС - Студентски град

 

На 15 май 2018 г. (вторник), от 10:00 до 14:00 часа, мобилен екип на Националния център по трансфузионна хематология ще очаква желаещите да се включат в кръводарителската акция на Университет за национално и световно стопанство. Тя ще се проведе в Зала 1004 и е част от ежегодната пролетна студентска кампания под мотото "Бъди силен, дари кръв!"

NEWS_MORE_BOX


 
В края на април подобни кампании се проведоха в Техническия университет и Американския колеж в столицата, в Самоков и Смолян. 

 

От Националния център по трансфузионна хематология припомнят, че всеки от нас може да дари кръв, стига да отговаря на няколко изисквания. Едно от тях е да е  на възраст от 18 до 65 години и кръводаряването не трябва да застрашава здравето му. Желаещите преминават специализиран преглед, чрез който се установява могат ли да станат кръводарителите. Мъжете могат да дадат кръв 5 пъти за една година, докато жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца, препоръчват специалистите.