През последните няколко години броят на хората, даряващи кръв в България, е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения от кръв и кръвни продукти, съобщават от Българския алианс за кръводаряване.
 
Нещо повече - той е двойно по-малък от средния брой на кръводарителите в страните от Европейския съюз. 
 
Лятото се явява особено труден период за кръвните центрове. Сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти, а поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително.
 
Предвид тези факти, Българският алианс за кръводаряване стартира насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под надслов „Да дариш кръв няма цена”.
 
В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна.
 
Дневно се правят около 1000 кръвопреливания, като за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно.
NEWS_MORE_BOX
 
Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител и призовава повече хора да последват неговия пример.  
 
От Българския алианс за кръводаряване припомнят, че всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно.
 
Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените –до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца.
 
Ако всички хора в тази категория даряват кръв редовно, България ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти.
 
Често хората избягват да даряват кръв от страх, че процедурата е болезнена или ще се почувстват неразположени след нея.
 
Човешкият организъм разполага с естествени механизми, които чрез мобилизиране на кръвните съставки могат веднага да компенсират дадената кръв.
 
Дарената кръв се възстановява изцяло след 3-4 седмици, без да са необходими каквито и да било медикаменти или специална храна. Важно е да се знае, че даряването на кръв не причинява болка и по никакъв начин не може да повлияе на имунитета на кръводарителя. 
 
На сайта на Български алианс за кръводаряване можете да получите повече информация за кампанията, както и да откриете най-близкия до вас кръводарителски център.