Кръводарителите, които са в процес на ваксиниране срещу ковид-19, ще изчакват 28 дни след пълното си ваксиниране, преди да могат да дарят кръв.

 

Това съобщават от Националния център по трансфузионна хематология и уточняват, че няма да се допуска даряване на кръв между двете дози на ковид ваксината.


 

Освен това хората, които са преболедували ковид-19, ще могат да даряват кръв 40 дни след положителния тест, и при условие, че са напълно възстановени от заболяването.

 

Срокове за отлагане на даряването на кръв след ваксиниране срещу ковид-19 са били одобрени от експертния съвет по Трансфузионна хематология.

 

Кръв може да дарява всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години и тегло над 50 кг, който не е приемал медикаменти поне 48 часа.

 

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

 

Преди кръводаряването се попълва въпросник относно здравословното състояние и не се допуска вземането на кръв на гладно, припомнят от НЦТХ.

 

Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл., а процедурата трае най-много 40 мин.

 

Към Националния център по трансфузионна хематология работят екипи за вземането на кръв и реконвалесцентна плазма и през почивните дни при предварително записан час.

 

Консултации и записвания се извършват на телефони: 02/ 92 104 91, 0876 752 909 – д-р Стефановски, 0876 773 201 – д-р Павлов и 0876 774 207 - д-р Йорданов.

 

Желаещите да дарят кръвна плазма трябва да представят документ за положителен PCR или бърз антигенен тест, от който да са изминали поне 40 дни .

 

По преценка на лекаря, отговорен за даряването, се допускат дарители на плазма само с медицинска епикриза, описваща симптомите и протичането на коронавирусна инфекция и документи за направените изследвания.

 

Снемането на анамнеза, диагностиката и даряването на плазма отнема не повече от час, час и половина .