С резкия скок в разпространението на коронавируса расте и броят на хората, които се нуждаят от болнично лечение.

 

Вече 4 478 са пациентите с Ковид-19 в болница, а от тях 276 са в интензивни отделения.


 

Заразените са близо 60 хиляди, а хората, които са преболедували заболяването, са близо 27 хил.

 

Официалните власти приканиха многократно тези, които са излекувани от Ковид-19 да помогнат за лечението на заразените като дарят кръвна плазма.

 

Доскоро това обаче можеше да се направи само на две места в София: Националният център по клинична и трансфузионна хематология и Военномедицинска академия

 

От тази седмица и кръвният център във Варна набира желаещи за даряване на плазма, след като се сдоби с необходимите за целта консумативи.

 

Кръвният център във Варна разполага с необходимата апаратура от няколко години, но липсват средства за закупуване на консумативи. Те бяха събрани след дарителска кампания.

 

За съжаление, кръвните центрове в София и Варна са единствените в страната, които разполагат с нужната апаратура.

 

Премиерът Бойко Борисов лично призова да се дарява кръвна плазма, но не е ясно кога другите кръвни центрове ще бъдат оборудвани с апарати за плазмафереза и с консумативи.

 

От март досега това не е направено, въпреки че от самото начало на пандемията стана ясно, че лечението на Ковид-19 с кръвна плазма може да бъде успешно.

 

От сдружение „Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма“ вземат инициативата в свои ръце и изработват програма за прилагане на лечението на Ковид-19 с кръвна плазма.

 

В отворено писмо до премиера, здравния министър и директор на Изпълнителната агенция по лекарствата те посочват, че само кръвният център в София и регионалните кръвни центрове в Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора имат право да събират и произвеждат плазма.

 

Това трябва да се промени чрез поправка в законодателството, за да може във всеки областен град да бъде отворен Ковид-плазма пункт. Събраната плазма може да се изпраща за обработка и диагностика в съответния регионален център по трансфузионна хематология.

 

В противен случай кръвните центрове в София и Варна ще продължават да приемат желаещи от цялата страна, а капацитетът им е ограничен, тъй като могат да се обслужват не повече от 10-15 дарители на ден.

 

Апаратурата, с която да се оборудват кръвните центрове, може да бъде втора употреба, а цената на един апарат за плазмофереза на старо е 25 хил. лв. От сдружението приканват кабинетът да отпусне средствата за нейното закупуване, а междувременно да бъдат използвани апарати за плазмофереза, с които много болници разполагат и не ползват.

 

Като най-нуждаещи се от апаратура са посочени отделенията по трансфузионна хематология в Благоевград, Бургас и УМБАЛ „Света Анна“.

 

 

От пациентското сдружение искат критериите за даряване на плазма да бъдат хармонизирани с европейските и желаещите да дарят плазма само с тест, доказващ наличието на антитела.

 

От кръвния център във Варна посочват, че дарителите  трябва да предоставят един от следните документи:

  • Епикриза от болнично лечение за Covid-19;
  • Положителен PCR тест;
  • Предписание за изолация (карантина), вследствие на положителен PCR тест.

 

Повече информация може да бъде получена от координатора на програмата на тел.: 0897 900 891.