От декември пунктовете за даряване на кръвна плазма в страната ще се увеличат с два, защото това ще може да се случва вече в Сливен и Плевен.

 

Допреди месец пунктовете за даряване на кръвна плазма бяха само два за цялата страна, като и двата се намират в София – в Националния център по клинична и трансфузионна хематология и във Военномедицинската академия.


 

С помощта на дарения получаването на кръвна плазма стана възможно и в кръвния център във Варна, а УМБАЛ Бургас приема от 2-ри декември доброволци, преболедували Ковид-19, които желаят да дарят кръв за извличането на плазма.

 

От декември и в кръвния център в Сливен ще може да се дарява плазма, съобщиха от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

 

Определен е график, съгласно който ще може да се дарява плазма на датите: 2, 3, 7, 9, 11, 15, 17, 21, 23, 30, 31 декември, както и на 4-ти януари 2021 г.

 

Процедурата ще се извършва от 8:00 до 11:00 часа в дните, съгласно графика.

 

Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години, трябва да представят документ за положителен PCR тест за Ковид-19 и да са изминали 40 дни от вземането на пробата.

 

Освен това трябва да отговарят на всички условия за стандартно кръводаряване.

 

Телефонът за връзка с Отделението по трансфузионна хематология за записване на дата и час за кръводаряване в Сливен е 044/ 66-26-23.

 

Благодарение на дарения в Плевен бяха доставени два апарата за извличане на кръвна плазма. Те са разположени в Кръвния център в града и приемът на донори се очаква да започне от 8-ми декември.

 

Кръвната плазма ще се използва за подпомагане на лечението на болните от коронавирус от областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Разград.

 

Апаратурата, оборудването и консумативите са дарения от кампании, в които участват граждани и представители на бизнеса в региона.

 

В основата на кампаниите е „Ротари клуб Плевен – Центрум“.

 

Новата апаратура за извличане на кръвна плазма ще повиши капацитета на кръвния център в Плевен, заяви пред БНР д-р Анелия Цочева, директор на Центъра за трансфузионна хематология.

 

Досега не сме имали такава апаратура. Ще има време за обучение на персонал, това са млади и квалифицирани хора, бързо ще се научат... Вече имаме желаещи да дарят, непрекъснато звънят, искат информация кога започваме. Човеколюбието отключи солидарността, желанието да помогнем“, заяви д-р Цочева.

 

Очаква се пунктове за набиране на кръвна плазма да се разкрият и в Пловдив и Стара Загора.