Кръвна плазма може да се дарява вече и в Бургас

 

УМБАЛ Бургас приема от 2-ри декември доброволци, преболедували Ковид-19, които желаят да дарят кръвна плазма.


 

Така няма да е необходимо хората от региона да пътуват до кръвните центрове в София и Варна.

 

Кръводарение може да се прави на 2, 4, 8,10, 14, 16, 18, 22, 23, 29 и 31-ви декември – от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им PCR тест и да не пият лекарства в момента.

 

От лечебното заведение са откликнали на многото призиви от дарители и са направили всичко, което наредбите позволяват, за да може набирането на кръвна плазма да става в Бургас.

 

Кръводаряването ще се случва в Бургас и кръвта ще се изпраща към кръвния център в Стара Загора на същия ден. Там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата, която след това ще се връща в Бургас за нуждите на пациентите в бургаската болница.

 

Тъй като се дарява цяла кръв, останалата част от кръвта ще се използва за еритроцитен концентрат, който също помага в лечението на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души, посочват от УМБАЛ Бургас.

 

Не е необходимо дарителите предварително да си правят тест за антитела за своя сметка.

 

Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували Ковид-19, като PCR тест или други документи.

 

Досега пунктовете за даряване на кръвна плазма бяха само три за цялата страна – два в София и един във Варна.

 

Очаква се три нови центъра за набиране на кръвна плазма да се разкрият в Пловдив, Плевен и Стара Загора.

 

Методите за получаване на рековалесцентна плазма са два. Първият е плазмофереза – извлича се директно плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Това се случва със специална апаратура, а процедурата продължава над 40 минути.

 

Преди това обаче се правят изследвания за количеството на антителата в кръвта на дарителите, което отнема понякога и 2 дни – в единия са изследванията, а на другия - даряването.

 

Това бави процедурата и за ден могат да минат малко дарители, а нуждата от плазма е голяма, посочват от УМБАЛ Бургас. Според сега действащите наредби на здравното министерство този метод може да бъде прилаган само в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма.

 

Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което отнема по-малко от 20 минути. В този случай предварителни изследвания не са необходими, защото кръвта се изследва после.

 

Това ускорява процедурата и позволява да се помогне на повече хора, защото се използва и другата част от кръвта, обясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова.

 

Според нея плазмоферезата не е по-щадящият от двата метода и е погрешно разбирането, че след плазмофереза дарителят може да дари отново плазма след седмица. „Даряването на плазма е продължителна процедура и отнема цял ден на дарителя. Той трябва да бъде изследван, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът трябва да се възстанови и даряването само след седмица също е изтощаващо за организма“, обяснява д-р Желязкова.

 

Кръвонабирането от преболедували Ковид-19 ще започне от 2-ри декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители в УМБАЛ Бургас.

 

Телефон за информация: 0879 357603