Ръководството на УМБАЛ „Св. Екатерина“ реши аулата в сградата на болницата да носи името на починалия в края на 2020 година проф. д-р Александър Чирков.

 

„Той бе надрастнал  времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас“, мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев.


 

По думите му проф. д-р Чирков особено много е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

 

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. д-р Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. Така през 1984 – 1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура.

 

За кратко време се въвежда нов стил на работа, близък до европейското ниво по това време и се постигат значителни успехи.

 

Проф. д-р Александър Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на  кардиохирургията, сърдечносъдовите заболявания  и трансплантации.

 

Той превръща УМБАЛ „Св. Екатерина“ в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.

 

Ето защо модерната 170-местна аула на сградата, в която освен учебни  мероприятия се провеждат и десетки  авторитетни национални и международни форуми, ще носи името на проф. д-р Александър Чирков.

 

Кардиохирургът почина на 82-годишна възраст на 24-ти ноември 2020 г., когато основаната от него кардиологична болница "Св. Екатерина" отбелязва патронния си празник.

 

Проф. д-р Чирков извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. и се смята за баща на съвременната сърдечносъдова медицина у нас.

 

Той е бил активен до последно и е имал планове да създаде своя клиника във Варна.

 

Проф. д-р Александър Чирков е роден в гр. Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Медицинския университет в София през 1962 г., след което заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер.

 

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването.

 

Дълги години е директор на УМБАЛ "Св. Екатерина“, която е създадена през 1985 г. като национален център по сърдечносъдови заболявания, ръководен от самия него.