До края на 2018 г. у нас ще се пенсионират 26% или около 25 хиляди от работещите медицински сестри. 22% от оставащите на работа са на възраст над 65 години, а ако и те решат да се пенсионират, системата ще остане само с една четвърт от критичния минимум.


Темата за липсата на достатъчно медицински сестри отново е актуална около случая във варненска болница, който приключи с разследване на опит за убийство, след като 89-годишен пациент нападна свой 80-годишен съсед по легло. „От години има критичен недостиг на медицински сестри и не бива от една случка да правим пълна картина на българското здравеопазване. Преди всичко в подобни ситуации трябва да има много бърза връзка и с човек от охраната, защото медсестрите разчитат на собствената си физическа сила, за да разтърват пациентите“, каза в предаването „Преди всички“ Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Не на последно място е и фактът, че болестта и попадането в болница нерядко са отключващи фактори за агресията на пациентите. „Когато човек е болен, когато е недоволен, при него се появява едно по-сериозно чувство на агресия и доста често тази агресия е обърната към медицинския персонал, най-често към медицинските сестри. И понякога те действително стават жертва на насилие на работното си място. За пореден път казвам – не е възможно една медицинска сестра сама на нощно дежурство да обслужва 30 болни, допълни Василева.Според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи недостигът на медицински сестри у нас се неглижира от години. Данните им сочат, че от 2007 г.досега 9412 медицински сестри и 550 акушерки са заминали в чужбина. Други 15 000 са сменили професията си в България или са се пенсионирали.


В момента медицинските сестри у нас са два пъти по-малко от необходимото за нормално функциониране на здравната ни система. Изискванията на Световната здравна организация за европейския регион са да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 000 души. У нас се падат по 485.