В областта на общественото здраве у нас липсата на кадри започва да се превръща в основен проблем. „Имало е периоди, в които сме имали проблеми с доставки на някои консумативи, апаратура или финансови проблеми, но в момента е липсата на кадри. И това е много опасно, тъй като дори и перфектните лаборатории не работят сами, ако човек няма достатъчно опит“, категоричен е главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.


Коментарът му бе по повод протестите на медицинските сестри. Д-р Кунчев подчерта, че единственият изход е наново да се прегледа системата на здравеопазване и да се въведе ред.


„Свидетел съм на това как през годините се натрупаха много дисбаланси в здравеопазването. И в момента има места с добри заплати, но повечето са с ниски възнаграждения, което демотивира служителите. Особено за системата на Районните здравни инспекции и националните центрове в този сектор положението е трагично. Не знам през последните 5-10 години млад човек да се е насочил към тази област. Вече имаме цели области без паразитолози, вирусолози, микробиолози, а епидемиолозите са по 1-2 души в област. И те също изчезват“, допълни експерта.Липсата на кадри е тревожен проблем, защото готовността на държавата да реагира в рискова ситуация намалява значително. „Трябва да се направи така, че да е мотивиращо да работиш в тази сфера. На първо място са заплатите, но и възможностите за растеж, да градиш кариера на място, а не да се налага да пътуваш в друг град, да си плащаш обучението. Младите хора трудно могат да си позволят тези неща“, допълни д-р Кунчев.


В заключение главният здравен инспектор успокои, че грипът окончателно отстъпва пред пролетните респираторни вируси. Клиничната картина при тях е по-лека, но ще продължат да атакуват още месец.


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести през 10-та седмица на март (4 – 10.03.2019 г.) нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) намалява за страната. Общата заболяемост е 66.78 на 10 000 души (100.06 за предходната седмица).


Сред наблюдаваните общо 381 376  лица от всички възрастови групи през 10-та седмица са регистрирани 2 547 случая на ОРЗ (за предходната седмица  3 816). Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. (284.86), следвана от възрастовата група 5-14 г. (186.37).