В Международния ден за подкрепа на децата с рак - 15 февруари, професионални гримьори ще обединят сили, знания и вдъхновение за благотворително събитие, средствата, от което ще бъдат дарени за доизграждането на първия у нас Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания.

 

В зала 10 на НДК гримьорите ще предложат на всички дами дневен, опушен или дълготраен грим срещу определена сума в името на благородната кауза. Мъжете също могат да подкрепят каузата с грим на ръката - златната панделка, която е символ на децата с онкологични заболявания. Златният цвят като символ не е избран случайно - той показва колко ценни и устойчиви са малките герои. При обработката златото минава през огън, за да стане по-здраво, също както децата по време на лечението.„Красота с кауза“ ще помогне за довършването на възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания. „Модерен социален център, който се изгражда в село Опицвет, Община Костинброд благодарение на сдружението на родители на деца с онкохематологични заболявания - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Tази благородна инициатива расте и придобива все по-завършен вид с всеки изминал ден. Центърът скоро ще бъде готов, но има нужда от финансиране за довършителни работи“, обясняват от сдружението.


По данни на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ у нас  средно на година, се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18 години. С прилагането на съвременните методи на лечение според утвърдените световни лечебни протоколи и най-важното - при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия - до 5 години - при деца с левкемия. А шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %.


„Поставянето на тежката диагноза предизвиква огромен стрес, а самото лечение е продължително и тежко, както за самите деца така и за техните родители. По време на лечението, което продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот, децата не могат да посещават детска градина, училище и да се занимават с любимите си дейности – спорт, рисуване, балет и др. Липсват нормалните социални контакти.


Целта, която сме си поставили като родители, преминали през този ад, е да защитаваме правата на децата с онкохематологични заболявания, да подобрим социалната им адаптация по време на лечението и в последващия период, да осигурим  помощ за децата и техните семейства за преодоляване на емоционалните последствия от болестта. Много психолози, арт-терапевти и учители  се свързаха с нас и изявиха желание да помагат и да работят с децата и семействата им“, разказват за проекта родителите.