Голям процент от българите приемат онкохематологичните заболявания като тежка присъда с предизвестен край. Едва 11 % от хората възприемат злокачествените заболявания на кръвта като контролируеми и дори лечими, а едва 16 % смятат, че модерните методи за лечение и иновациите в терапиите за съществена крачка напред. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено в рамките на информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“ през юли 2019 г., сред 1000 пълнолетни български граждани.


„Голяма част от българите смятат, че злокачествените заболявания на кръвта са смъртна присъда, а това отдавна не е факт. Има диагнози, при които около 70% от пациентите се излекуват напълно. Когато ние или наши близки се сблъскват с това заболяване, не трябва да губим надежда – това е и мотото на кампанията“, сподели пред БНР изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев, по повод новите активности от  кампанията „Живот със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“.


Според данните, изнесени от социолози и водещи онкохематолози, новите терапии при злокачествените заболявания на кръвта бележат напредък. Благодарение на иновациите 5-годишната преживяемост значително е подобрена през последните години - при пациентите с миелом от 12% в началото на 60-те години на миналия век тя е достигнала до 50% през 2012 г. При пациентите с Нехочкинов лимфом се е увеличил от 31% на 73%, а при хората с Хочкинов лимфом – от 40% на 89%. Положителна тенденция се наблюдава и при децата с онкохематологични заболявания.„Голяма част от хората не вярват, че могат да се излекуват от онкохематологично заболяване. Голяма част от хората не са убедени дори, че могат в близост до населеното си място да получат специализирана онккохематологична помощ. Те не знаят към кого да се обърнат. Част от тях биха се обърнали към общопрактикуващите си лекари, други - към онколог“, обясни и Йоана Ангелова – анализатор в социологическа агенция „Естат“. Целта на кампанията и този път е да запознае пациентите с конкретни специалисти, с проблемите на онкохематологичните заболявания и най-вече как бързо и лесно да разпознаят първите симптоми.