Векторната ваксина срещу коронавирусна инфекция на AstraZeneca се спира у нас само при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

 

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като в министерството са постъпили становища от съответните здравни комисии.


 

Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, без да са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от нея.

 

Това решение е взел Националният ваксинационен щаб на вчерашното си заседание.

 

Хората, ваксинирани с първа доза на AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза от нея, ще могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca.

 

Тогава имунизацията им ще се счита за завършена, посочват от здравното министерство.

 

Здравните власти в редица европейски страни ограничиха употребата на ковид ваксината на AstraZeneca при хора под 60 години, а Дания стана първата страна, която изцяло спря нейното приложение.

 

Междувременно регулаторните здравни органи в Германия се споразумяха всички хора под 60 години, ваксинирани с първа доза от AstraZeneca, да получат за втора доза иРНК ваксина на Pfizer или Moderna.

 

Националният ваксинационен щаб у нас реши още, че при хората, заболели от ковид-19 след поставяне на първата доза от някоя от разрешените у нас ваксини, ще получат втората доза не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

 

Преболедувалите от Ковид-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

 

Досега около 131 000 души у нас са реваксинирани срещу ковид-19, а общо поставените дози ваксини от 27 декември са малко над 630 000. 

 

В началото на тази седмица у нас пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу ковид-19 на Pfizer, 50 400 дози от ваксината на AstraZeneca и 38 400 дози от тази на Moderna.

 

До края на седмицата ще пристигнат и 24 000 дози от ваксината на Janssen - белгийското подразделение на Johnson and Johnson. Нейната употреба бе отложена в Европа и САЩ в очакване на решението на регулаторните органи относно нейната безопасност. Причина за това станаха редки случаи в САЩ на образуване на кръвни съсиреци след поставянето ѝ.

 

В края на миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че 75% от очакваните до края на юни над 5 млн. ваксини срещу ковид-19, ще са иРНК ваксини.