Първата болница в България за лечение само на пациенти с коронавирус – МБАЛ „Св. Мина“ в Плодвив, е изчерпала финансовия лимит, определен от НЗОК.

 

Пловдивската болница се нуждае от ремонт, медицински кадри и апаратура, предава Dnes.bg. За да се набавят необходимите средства за дейността ѝ, започват преговори с НЗОК, съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров след заседание на Общинския кризисен щаб.


 

По-рано през този месец здравният министър Костадин Ангелов нареди да се обособят болници само за пациенти с Ковид-19 във всички областни градове.

 

Редица областни щабове, сред които Русе и Бургас, отказаха да изпълнят това нареждане заради липса на медицински кадри и трудностите при преструктурирането на лечебните заведения.

 

Засега пловдивската болница „Свети Мина“ е единственото лечебно заведение в страната, което е изпълнило нареждането на здравния министър.

 

В болницата има 137 легла в три отделения, които са запълнени на почти 50% към момента.

 

За текущия месец ноември лечебното заведение е получило 325 507 лв. от Здравната каса, които са вече изчерпани.

 

За да бъде осигурено необходимото лечение при запълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният ѝ лимит трябва да бъде увеличен двойно до 750 хил. лв.

 

В болницата вече има специализирана PCR лаборатория и се очаква всеки момент тя да бъде реферирана.

 

На преден план остава кадровият проблем, въпреки допълнителните два екипа, командировани от други две болници. За обезпечаване на трите Ковид отделения са необходими още 6 лекари и 22 медицински сестри.

 

Сериозен проблем е и дооборудването на болницата с необходимата медицинска апаратура за диагностика и лечение. От наличните в болницата 85 кислородни поста, само 40 са напълно функционални.

 

За да бъде адекватна към новия брой легла, болницата се нуждае от цялостен ремонт и увеличаване броя на работещите кислородни постове до 90. Стойността на ремонта е 75 000 лв.

 

Необходими са също 45 пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация за минимум 1/3 от леглата, 30 функционални легла и още толкова аспирационни помпи, както и дефибрилатори, ЕКГ апарати, портативен транспортен респиратор с кислородни бутилки, подвижен рентген и кръвно-газов анализатор.

 

Болницата разкри и дарителска сметка за набавяне на необходимите ѝ средства:

 

“МБАЛ “СВЕТИ МИНА-ПЛОВДИВ“ ЕООД

Булстат: 100000115531627

ОБЩИНСКА БАНКА, филиал Пловдив

IBAN: BG10 SOMB 9130 1010 1606 02

BIC: SOMBBGSF

Основание за превод: Дарение за COVID-19