Пандемията с ковид-19, започнала през март 2020 г., е отнела живота на повече от 2500 медицински сестри по целия свят.

 

Това съобщи на днешния професионален празник на медицинските сестри президентът на Европейскатa федерация на сестринските асоциации Елизабет Адамс.


 

По думите ѝ лошите условия на труд и голямото натоварване заради пандемията са задълбочили психическите проблеми при специалистите по здравни грижи.

 

Тя честити празника на българските медицински сестри в поздравително писмо до Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

 

 „В днешния ден не можем да не изразим своята огромна тъга за загубилите през последната година живота си медицински сестри, акушерки и професионалисти по здравни грижи поради ковид-19. В глобален мащаб починалите медицински сестри са над 2500 и тези данни будят силна тревога“, посочва тя.

 

В писмото си Елизабет Адамс казва, че ковид-19 продължава да изправя сестрите пред предизвикателства, които, в съчетание с физиологичните последствия от така наречения „дълъг ковид“, водят до зачестяване на психологическите проблеми.

 

По думите ѝ 80% от националните сестрински асоциации съобщават за психологически проблеми сред медицинските сестри заради пандемията.

 

Президентът на Европейскатa федерация на сестринските асоциации припомня, че преди да настъпи пандемията прогнозите са били за недостиг на 10 млн. сестри до 2030 г. 

 

„Пандемията и неблагоприятните последствия, които тя носи след себе си, промениха очакванията ни в негативна посока – до 2030 г. глобалният недостиг на медицински сестри ще възлиза на 14 милиона“, посочва тя.

 

Според нея пандемията е показала несъвършенствата на здравните системи, в които работят медицинските специалисти в Европа. Федерацията обаче работи за промени в здравеопазването чрез програмата „Хоризонт 2020“ и свързаната с нея дигитализация.

 

 „Стремим се към постигане на идеята за универсално здравеопазване, което включва подобряване на първичните здравни грижи, развитие на дългосрочните здравни грижи, целенасочени здравни грижи за възрастните хора и разбира се, подобряване на условията на труд на медицинските сестри и акушерките, с особен акцент върху поддържането на високо ниво на образование и продължаващо обучение“, допълва Елизабет Адамс.

 

Все повече научни изследвания потвърждават, че високото ниво на образование на медицинските сестри, акушерките и останалите специалисти по здравни грижи спасява живота на пациентите.

 

По повод днешния празник на медицинските сестри, БАПСГ публикува онлайн брошури, с които да запознае младите хора с професиите на медицинската сестра, акушерката, лаборанта, рехабилитатора и фелдшера.