Високотехнологични симулатори, използвани за обучение на студентите и атрактивната музейна сбирка по анатомия – кости, органи, 3D холограми и дигиталните 3D технологии в денталната медицина са атракциите, с които Медицински университет - Варна ще посрещне гостите си на 22 и 23 март. Тогава за шеста поредна година университета в Морската столица организира “Дни на отворените врати”. В рамките на събитието посетители и бъдещи кандидат-студенти ще имат възможността да посетят учебните бази в четирите факултета към университета – Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здравеопазване, както и в Медицинския колеж.


Поканени са ученици от Морската столица и страната, които имат интерес към медицинските науки и здравните специалности, както и учители, родители и всички желаещи да посетят Медицинския университет - Варна.


През двата дни гостите ще могат да присъстват на лабораторни експерименти и атрактивни химични опити, микроскопски и макроскопски наблюдения, демонстрации на живо с високотехнологична апаратура, демонстрация „виртуална класна стая", както и да посетят първата в страната университетска аптека във Факултета по фармация, залите за спорт, танци и репетиции.Сред акцентите в двудневната програма на „Дните на отворените врати“ във варненския  университет са любопитна демонстрация на метод за пречистване и визуализиране на ДНК и запознаване с техника за снемане на дерматоглифични отпечатъци, които се използват в съдебната медицина, криминологията и за диагностициране на някои болести. Всеки гост, посетил инициативата, ще има възможност да се включи и в наблюдение с микроскоп на паразити с медицинско значение, които причиняват най-често срещаните заболявания при животните и човека.

 

Предвидено е и практическо определяне на кръвни групи от системата АВО/Н/ и Резус с тест-серуми, както и представяне на експозиция, свързана с историята на фармацията и филм за същността на болничната фармация.


Към момента във варненския медицински университет се обучават над 5700 студенти, сред които и 1600 чужденци от 48 държави. Университетът привлича младите хора с модерната си материално-техническата база, съвременните високотехнологични методи на преподаване, възможностите за реализация и дипломите, които са признати във всички страни от ЕС.