Координаторите към Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията ще получават допълнителни възнаграждения от декември.

 

Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с регионалните и областните координатори по донорство.


 

По думите му програмата не се изпълнява в необходимия обем. Едва четири трансплантации са извършени у нас от началото на тази година, от които две след обявяването на извънредното положение на 13 март.

 

В рамките на срещата със здравния министър са били обсъдени причините за малкия брой донорски ситуации през настоящата пандемична година, както и затрудненията, които координаторите и трансплантолозите срещат в работата си.

 

По данни на Министерството на здравеопазването 1 154 българи се нуждаят от трансплантация. Пациентите, чакащи за черен дроб, са 52-ма, а 41 чакат за сърдечна трансплантация. Нужда от бъбрек имат 1 032 души, от бял дроб – 19, а от панкреас – 10.

 

„През последните две седмици проведох индивидуални разговори с повечето от вас. Запознах се с всички документи по темата. Най-големият ни проблем се оказва комуникацията между участниците в процеса – донорски бази, трансплантационни центрове, институции, близки на донорите. Затова усилия ще бъдат фокусирани именно тук. Където е необходимо, ще бъдат актуализирани и заповедите за областни и регионални координатори“, посочи проф. д-р Ангелов.

 

По време на срещата е била обсъдена логистичната организация от възникването на донорската ситуация до осъществяването на трансплантацията.

 

Сред акцентите са били и преумората на координаторите в условията на коронавирус – в повечето случаи анестезиолози и реаниматори, както и кадровият дефицит.

 

Предстоят видеоконферентни срещи на здравния министър както с директорите на донорските бази у нас, така и с трансплантационните центрове.

 

Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията на здравното министерство показа, че през 2019 г. делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи, се е увеличил от 35% на 51%.